Modemuseum Hasselt

Modemuseum Hasselt

Design / Ontwikkeling

Modemuseum Hasselt is het enige museum in de Lage Landen en de Euregio dat uitsluitend aan mode en kledij gewijd is. In een sfeervol architecturaal decor in het hart van Hasselt neemt het je op sleeptouw doorheen de meest fascinerende episoden van de westerse modegeschiedenis.

De nieuwe website van het Modemuseum is een samenwerking tussen Service Point en Pure Communication. Service Point zorgde voor de back-end ontwikkeling en front-end integratie, terwijl Pure Communication zich bekommerde over het design en de ontwikkeling van de front-end code.

Het design

Design is een integraal onderdeel van mode en wordt dan ook hoog in het vaandel gedragen door Modemuseum Hasselt. De lat voor het ontwerp van de website lag dus hoog, wat voor een leuke uitdaging zorgde. We analyseerden de huisstijl, doelen, doelgroepen en functionaliteiten van de website, en gebruikten deze data als fundering voor het design, maar gingen tegelijk op zoek naar een look die uniek en iconisch aanvoelt. Een synergie tussen wetenschap en kunst, net zoals je die terugvindt in modeontwerp.

Modemuseum Hasselt heeft een afwisselend programma van tijdelijke en langdurige exposities. Elke expo heeft een eigen thema en stijl en wordt voorzien van een unieke poster. Deze posters worden meticuleus ontworpen, en moeten dus volledig tot hun recht komen in de website. De header van de homepagina werd daarom volledig rond de poster opgebouwd, en toont hem in zijn volledige glorie, ongeacht de resolutie of verhouding van het scherm.

De rest van de website is ook ontworpen met het idee van accommodatie. We hebben er alles aan gedaan om de beelden (fotografie, schetsen,…) de ruimte en omkadering te geven die ze nodig hebben om hun verhaal te vertellen. Elke pagina krijgt zo een unieke beleving, terwijl ze nog steeds de unieke uitstraling van het Modemuseum behouden.

 

Responsive

De smartphone is niet meer weg te denken, maar ook laptops, desktops en tablets zijn van de partij. De bezoeker moet zich thuis voelen op de website, ongeacht het toestel dat gebruikt wordt om de site te bezoeken. We hebben daarom het design en de front-end code zo aangepakt dat de website zich naadloos aanpast aan elk schermformaat.

Bouwblokken principe

Het design en de front-end code van de website zijn opgebouwd uit flexibele, herbruikbare bouwblokken. Op die manier kunnen de website beheerders naar hartelust unieke pagina’s creëren met de exacte onderdelen die ze nodig hebben, in de volgorde die ze wensen. Men zit niet vast aan een rigide structuur. Op die manier dicteert de website niet wat er gecommuniceerd kan worden, maar de communicatie dicteert hoe de website opgebouwd wordt.

Het designen in blokken vormt een unieke uitdaging, want waar je vroeger exact wist welk element op welke plaats kwam te staan, moeten nu alle elementen uitwisselbaar zijn en nog steeds ogen alsof ze speciaal gemaakt werden om op de gekozen plek te vertoeven. Het verplicht de designer en ontwikkelaar om modulair te denken doorheen het hele ontwikkelingsprocess, maar het resultaat spreekt voor zich.

 

Design / Ontwikkeling